فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الگوی دانش آفرینی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم
    فرزین فولادی، محمد بارانی *، عبدالله مجیدی، اکبر استرکی صفحه 2
    زمینه و هدف

     امروزه چالش جدی مدیران، مدیریت اثربخش دانش است، کمبود یا نبود مدل مناسب مدیریت دانش آنان را ناگزیر کرده است که از خطاهای خود درس بگیرند. از این رو این پژوهش با هدف طراحی الگوی دانش آفرینی فراجا در مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم انجام شده است.

    روش

     این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای–کاربردی، از حیث گردآوری داده ها پیمایشی، از لحاظ تحلیل داده ها توصیفی و استنباطی و دارای رویکردی آمیخته (کمی / کیفی) و ماهیتی اکتشافی است. داده های لازم با مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و پرسشنامه محقق ساخته دانش آفرینی و مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم بر اساس طیف لیکرت تحصیل شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی 17 نفر، شامل خبرگان فراجا، اعضای هییت علمی، مدیران و کارشناسان مجرب حوزه پیشگیری انتظامی هستند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در شناسایی عوامل از طریق مصاحبه و تایید عوامل از طریق روش دلفی؛ در ساخت مدل مشارکت داشته اند. جامعه آماری در فرایند پیاده سازی مدل، شامل کارشناسان، فرماندهان و مدیران ستادی و صفی مرکز شامل ستاد پلیس پیشگیری فراجا و معاونت عملیات فراجا و فرماندهی انتظامی تهران بزرگ طبق جدول مورگان 186 نفر که به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم طبقات انتخاب شده اند. به منظور بررسی اعتبار مدل از نرم افزارهای اس. پی. اس. اس. ویراست 26 و SMART PLS ویراست 3/3 استفاده شد.

    یافته ها

     بین عوامل تواناساز دانش با عوامل خلق دانش (05/0>p،249/0β=) و نیز عوامل تسهیل کننده دانش با عوامل خلق دانش (05/0>p،500/0β=) رابطه معنادار وجود دارد، با توجه به مثبت شدن ضریب مسیر، این رابطه ها از نوع افزایشی (مستقیم) می باشند. همچنین نتایج نشان دهنده رابطه معنادار و افزایشی میان متغیر عوامل تواناساز دانش با مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم (05/0>p،294/0β=) و رابطه معنادار و افزایشی میان متغیر عوامل خلق دانش با مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم (05/0>p،212/0β=) است.

    نتیجه گیری

     با افزایش و بهبود متغیرهای عوامل تواناساز دانش و عوامل تسهیل کننده دانش، عوامل خلق دانش بهبود پیدا خواهد کرد. علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیرمستقیم از طریق عوامل خلق دانش بر مدیریت پیشگیری انتظامی از جرم نیز تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: دانش، دانش آفرینی، پیشگیری، پیشگیری از جرم، مدیریت دانش، فراجا
  • جستاری در بی عملی یا اهمال سازمان های اجرایی در عمل به تکالیف ترافیکی
    محمدعلی اکبری *، سید تیمور حسینی، علیرضا جهانگیری، سعید کشفی، فرامرز زراعت پیما صفحه 3
  • جایگاه و کارکرد پژوهش های پدافند غیرعامل در محیط انتظامی کشور
    محمد قصری، محمدعلی عامری، حبیب احمدی* صفحه 4
  • داود ربیعی، ابوالفضل فراهانی*، فرناز ترابی، غلامرضا مرادی سیاسر صفحات 69-92
    زمینه و هدف

    پلیس برای انجام وظیفه خود از سلاح استفاده و اقدام به تیراندازی می کند. هدف این پژوهش طراحی الگوی توسعه تیراندازی در مراکز آموزشی پلیس ایران با رویکرد روان شناختی است.

    روش

    از نظر راهبرد، کیفی و از لحاظ هدف و ماهیت، توسعه ای - کاربردی به روش نظریه سازی داده بنیاد با رویکرد نظام مند اشتراس و کوربین است. مشارکت کنندگان در پژوهش خبرگان دانشگاهی مدیریت ورزشی، علوم انتظامی، مراکز آموزشی، اساتید و مربیان تیراندازی پلیس با نمونه گیری به روش نظری (قضاوتی) بودند که طی مصاحبه با صاحب نظران اشباع نظری حاصل شد. ابزار پژوهش برگه های کدگذاری طبق دستورالعمل محقق ساخته بودند که روایی آن توسط اعضای گروه پژوهش تایید شد و پایایی آن نیز با معیار پی اسکات (ضریب توافق بین کدگذاران) 95/0 محاسبه شد.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل داده ها با کدگذاری های باز، محوری و انتخابی اسناد و مصاحبه های نیمه ساختاریافته جهت شناسایی مقوله های پدیده مرکزی، شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها صورت گرفت. نتایج کیفی در قالب 35 مقوله، 136 کد مفهومی و 222 گویه در دل ابعاد 6 گانه الگو جای گرفتند. از برآیند مصاحبه با صاحب نظران می توان این گونه بحث نمود که پیامد توسعه آموزش تیراندازی شامل پیامدهای سازمانی، پیامدهای ملی و اجتماعی، پیامدهای آموزشی و پیامدهای بهینه و مطلوب را در پی خواهد داشت.

    نتایج

    پیشایندها و برآیندهایی توسعه آموزش تیراندازی در مراکز آموزشی پلیس با رویکرد روان شناختی در اثربخشی و موفقیت نیروهای پلیس در ماموریت های عملیاتی می تواند مفید وکاربردی باشند. توسعه تیراندازی نیروهای پلیس، شامل اصلاحاتی در زمینه آموزشی، ساختاری، ارتباطی- تجهیزاتی، مدیریتی و فنی است.

    کلیدواژگان: الگوی توسعه، آموزش تیراندازی، مراکز آموزشی پلیس، عوامل روان شناختی
  • بازخوانی مقررات قانونی و رویه قضایی حاکم بر تیراندازی های پلیسی
    علی افراسیابی *، یزدان رستمی صفحات 201-225
    زمینه و هدف

     مقررات قانونی حاکم بر تیراندازی های پلیسی حین اجرای ماموریت های برقراری نظم از دو نابسامانی عمده رنج می برد. نخست، زمانی که ماموران پلیس در جریان ماموریت های مسلحانه تیراندازی مرگبار انجام می دهند، به مثابه اشخاصی مجازات می شوند که با انگیزه های شخصی سلاح و ابزار قتاله تهیه و فرد دیگر را به قتل رسانده اند. دوم، رفتار مبتنی بر قصد قتل با رفتار نوعا قتاله فاقد قصد قتل، یکسان انگاشته شده و مجازات قصاص نفس نسبت به هر دو مورد اعمال می شود.

    روش

     پژوهش حاضر کاربردی و از نوع مروری (تحلیل مقررات قانونی و رویه قضایی مرتبط با موضوع) است.

    یافته ها

     ماهیت ماموریت های پلیسی با دو نوع خطر جانی ارتباط دارد: از یک طرف هر لحظه احتمال «خطر جانی برای ماموران پلیس» متصور است و از طرف دیگر، برخی ماموریت های پلیسی با هدف آزادی «گروگان یا فرد در معرض خطر جانی» انجام می شود. در هر دو مورد، لازم است ماموران پلیس به ابزارهای متناسب تجهیز شوند و خطرات متعارف ناشی از تجهیز این ماموران به سلاح گرم در ضمانت اجراهای قانونی لحاظ شود. در حوزه پذیرش خطرات ناشی از تجهیز ماموران به سلاح گرم، اقدامی معتنابهی انجام نشده و وقوع تیراندازی مرگبار در جریان ماموریت پلیسی، مبنای قانونی برای تخفیف یا کاهش مجازات برای ماموران ندارد. در روند رسیدگی قضایی به اتهامات مرتبط با تیراندازی های مرگبار پلیس، شرایط متحول و پویای زمانی و مکانی حاکم بر ماموریت ها و محدودیت های حاکم بر محاسبات و تصمیم گیری های ماموران در سایه استدلال ها و انتظارات ذهنی نامتعارف قرار می گیرد و در آراء قضایی جلوه نمی نمایاند.

    نتیجه گیری

     رفتار قانونی یا قضایی مغایر اقتضایات عرفی ماموریت های پلیسی و فارغ از واقعیت های حاکم بر تیراندازی های پلیس، به دو صورت می تواند آثار زیان بار در پی داشته باشد. نخست این که ماموران پلیس از گذر بازداشت موقت یا محکومیت به قصاص نفس در نتیجه تیراندازی مرگبار به طور مستقیم متضرر می شوند. دوم این که در نتیجه کاهش انگیزه و سرخوردگی ناشی از بازداشت یا محکومیت، بازدارندگی ماموریت های پلیسی کاهش می یابد و نظم اجتماعی به صورت غیرمستقیم مختل می شود.

    کلیدواژگان: تیراندازی پلیسی، سلاح گرم، قتل عمدی، قصاص نفس
  • صیاد درویشی*، بهروز اسداللهی، محمود خوش نشان صفحات 369-397
    زمینه و هدف

    وضعیت های مخاطره آمیز مواردی است که طفل یا نوجوان، در معرض بزه دیدگی یا ورود آسیب به سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، امنیتی قرار می گیرد. پلیس به عنوان محوری ترین سازمان درگیر در امر پیشگیری از جرایم، نیازمند آگاهی و اقدام مقتضی در پیشگیری از وضعیت های مخاطره آمیز بزه دیدگی اطفال و نوجوانان است. پژوهش حاضر درصدد بررسی راهبردهای پلیس در پیشگیری از بزه دیدگی اطفال و نوجوانان با تاکید بر این وضعیت ها می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان واحدهای گشت، فوریت های پلیسی110 و واحدهای مشاوره و مددکاری است که براساس فرمول کوکران، تعداد 155 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن صوری و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ، 83 /0 تعیین شد و داده ها با نرم افزار اس. پی. اس. اس 24 تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد راهبرد حمایتی پلیس با مقدار465 /56=t، راهبرد مشارکتی پلیس با مقدار354 /49=t و راهبرد تعاملی پلیس با مقدار756 /52=t درسطح معناداری000/0 بر پیشگیری از بزه دیدگی اطفال و نوجوانان در وضعیت های مخاطره تاثیر معناداری دارند. بنابراین انجام مداخلات حمایتی، مشارکتی و تعاملی پلیس موجب کاهش آثار عوامل آسیب زا در بزهکاری اطفال و نوجوانان در وضعیت های مخاطره آمیز می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهدکه پلیس می تواند با اقدام های مانند تربیت و بکارگیری نیروهای متخصص، استفاده از سامانه های اطلاعاتی و پایش تصویری، شناسایی نقاط جرم خیز و عوامل خطر، آگاهی بخشی عمومی، استفاده از رسانه های جمعی و فضای مجازی، تقویت پیوند پلیس با مدرسه، ارتقای سطح شناخت اجتماعی و... نقش مهمی در این حوزه ایفا نماید.

    کلیدواژگان: راهبرد، پیشگیری، بزه دیدگی، اطفال و نوجوانان، وضعیت مخاطره آمیز
  • طلعت جمالی*، فضل الله فروغی، شهرام ابراهیمی صفحات 399-431
    زمینه و هدف

    اختیار پاسخ دهی به جرم توسط مقامات پلیسی، در کشورهای دارای نظام حقوقی عرفی به ویژه انگلستان دارای سابقه دیرینه است. از این اختیار، باعنوان «پاسخ های خارج دادگاهی پلیس» یاد می شود؛ قانون گذار ایران با پیش بینی نهاد اخطار در زمره اختیارات پلیس ویژه اطفال و نوجوانان، برای نخستین بار در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399، در مرحله پلیسی به این گونه اختیارات توجه کرده است. این پژوهش قصد دارد با نگاهی تطبیقی به بررسی ماهیت و ابهامات نهاد اخطار در مرحله پلیسی بپردازد. 

    روش

    این پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی انجام شده است و یافته های آن، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، مقاله ها و پژوهش های لاتین گردآوری شده است.

    یافته ها

    بررسی تطبیقی موضوع در کشور انگلستان نشان می دهد که لازمه کارآمدی، بهره وری و اثربخشی نهاد اخطار توسط پلیس ویژه اطفال و نوجوانان، تیبین دقیق ماهیت این نهاد، توسعه مصادیق اعمال آن مابه ازای سایر جرایم خرد و سبک و همچنین تفکیک شرایط اعمال آن در مقابل بزهکاران بزرگ سال و نوجوان است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان می دهد که اعطای برخی اختیارات در راستای برخورد با جرایم خرد به پلیس، ضمن حفظ تعامل بین پلیس و دستگاه قضایی به تقویت جایگاه پلیس در فرآیند دادرسی کیفری منتهی می شود. به موجب نتایج حاصل از این پژوهش کاربست نهاد اخطار به شرطی هویدا خواهد شد که در شروع به تعقیب فرایند کیفری اعمال شود. هرچند قانون گذار برای نخستین بار در حقوق ایران به پیش بینی این اختیار در مرحله پلیسی پرداخته است؛ اما مشخص نبودن ماهیت و محدوده آن منجر به ایجاد ابهاماتی شده است.

    کلیدواژگان: اخطارپلیسی، تعقیب زدایی، پاسخ های خارج دادگاهی، پلیس ویژه اطفال و نوجوانان
|
  • The knowledge creation model of the Police command of the Islamic Republic of Iran in the management of Police crime prevention
    Farzin Fouladi, Mohammad Barani *, Abdollah Majidi, Akbar Estarki Page 2
  • Investigating the inaction or negligence of executive organizations in performing traffic tasks
    MohammadAli Akbari *, Teymoor Hosseini, Ali Reza Jahangiri, said kashfi, Faramarz Zeraat peyma Page 3
    Background and purpose

    It is believed that if executive organizations related to traffic perform their traffic tasks on time and completely, part of traffic police missions will be reduced and the implementation of other missions will be facilitated. This research has been done with the aim of discovering the causes of neglect or inaction of executive organizations in fully implementing their traffic duties.

    Method

    The approach of this research is qualitative and it has been done by interviewing experts and specialists, which is a developmental application in terms of its purpose. The research sampling method is a purposeful judgment and the sample size is fifteen people. The theme analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    The research results include 70 basic themes, 12 constructive themes and three comprehensive themes. Administrative regulations, supervision, responsibility, abnormal behavior, systems, credit (budget), lofty goals, etc., are among the constructive themes of the research, which are included in three overarching themes of contextual causes, structural causes, and behavioral causes.

    Conclusion

    In order to realize the research goal of facilitating traffic police missions and more importantly improving the traffic situation, it is necessary to solve the problem of inaction or neglect of the executive organizations in performing traffic tasks. For this purpose, the items identified in the research findings section should be implemented in a codified and scheduled manner in order to improve traffic.

    Keywords: Discovering causes, inaction, neglect, performance, executive organizations, mission, traffic police
  • The position and functions of passive defense research in the law enforcement environment of the country
    Mohammad Ghasri, MohammadAli Aameri, Habib Ahmadi * Page 4
  • Farnaz Torabi, Gh M Pages 69-92
    Background and purpose

    The purpose of the research is to design a paradigm model for the development of shooting in Iranian police training centers with a psychological approach.

    Method

    In terms of strategy, it is qualitative, and in terms of purpose and nature, it is developmental-applied based on the foundation's data theorizing method with Strauss and Corbin's systematic approach. The participants in the research were academic experts in sports management, law enforcement sciences, educational centers, professors and police shooting instructors with theoretical (judgmental) sampling, and theoretical saturation was achieved during the interview with the 20th expert. The research tool was the coding sheets according to the instructions of the researcher, whose validity was confirmed by the members of the research group, and its reliability was calculated using the P-Scott criterion (agreement coefficient between coders) of 0.95.

    Findings

    Data analysis was done with open, central and selective coding of documents and semi-structured interviews to identify the categories of central phenomenon, causal conditions, background, intervention, strategies and consequences.

    Results

    The antecedents and outcomes of the development of shooting training in police training centers with a psychological approach can be useful and practical in the effectiveness and success of police forces in operational missions. Therefore, the development of shooting of police forces requires more educational, structural, communication-equipment, management and technical reforms.

    Keywords: Paradigm pattern, Shooting training, Educational police centers, psychological factors
  • Re-reading the legal regulations and judicial procedure governing police shootings
    yazdan rostammi Pages 201-225
    Background and purpose

    The legal regulations governing the performance of police officers during the implementation of law enforcement missions suffer from the existence of two major disorders. First, police officers who deathly shoot during armed missions are punished as individuals who, with personal motives, procured weapons and weapons and killed another person. Second, the behavior based on the intention to kill is considered the same as the behavior of killing without the intention to kill, and the punishment of self-retribution is applied to both cases.

    Research method

    The current research is applied and of a review type. Legal provisions and jurisprudence related to the subject have been analyzed.

    Findings

    The nature of police missions is related to two types of life risk: on the one hand, there is a possibility of life risk for the officers at any moment, and on the other hand, some police missions are carried out with the aim of freeing a hostage or a person who Life is in danger. In both cases, it is necessary to equip police officers with appropriate tools and to include the conventional risks of equipping these officers with firearms in the legal guarantees. In the field of acceptance of the risks caused by equipping the officers with firearms, no reprimanding action has been taken and the occurrence of fatal shootings during the police mission does not have a legal basis for mitigating or reducing the punishment for the officers. In the process of judicial investigation of accusations related to deadly police shootings, the changing and dynamic conditions of time and place governing the missions and the limitations governing the calculations and decisions of the officers are under the shadow of unconventional arguments and mental expectations. takes and does not appear in judicial decisions.

    Keywords: police shooting, firearms, intentional murder, retribution
  • Talat Jamali *, Fazlollah Forughi, Shahram Ebrahimi Pages 399-431
    Background and objective

    The authority to respond to crime by police authorities has a long history in countries with a common law legal system, especially in England. This authority is referred to as "police out-of-court responses"; Iran's legislator has paid attention to such powers in the police phase by foreseeing the institution of warning among the special powers of the police for children and adolescents, for the first time in the Law on Protection of Children and Adolescents approved in 2019. This research intends to examine the nature and ambiguities of the warning institution in the police phase with a comparative view.

    Method

    This research was done in a descriptive-analytical way and its findings were collected using library studies, internet resources, articles and Latin studies.

    Findings

    A comparative study of the issue in England shows that the need for the efficiency, productivity and effectiveness of the institution of warning by the police for children and adolescents, the precise description of the nature of this institution, the development of examples of its actions against other petty and light crimes, as well as the separation of the conditions of its application in It is against adult and juvenile criminals.

    Results

    Considering the emergence of the police warning institution in Iran's criminal justice system, the results of the research show that granting some powers to the police in order to deal with petty crimes, while maintaining the interaction between the police and the judicial system, will strengthen the position of the police in the criminal proceedings process. Will end at. According to the results of this research, the application of the warning institution will be provided on the condition that it is applied at the beginning of the prosecution of the criminal process. Although the legislator has for the first time in Iranian law provided for this authority in the police phase; However, the failure to specify its nature and scope has led to ambiguities.

    Keywords: Police warning, Prosecution, out-of-court responses, special police for children, teenagers